Kurs i personlig utveckling på naturskön plats

Kursivackernaturceciliaangelinse.jpg

Varför har du inga kurser i stan? undrar en del. Varför är kurserna på kursgård dit man behöver åka och bo?

Jag har undervisat mycket i stan. Det går bra. Och det är skillnad. I Göteborg undervisade jag länge på PsykosyntesInstitutet som hade lokal högt uppe på Engelbrektsgatan. Utsikt över taken och ett stort vackert träd på innergården. Jag märkte vid kurser och utbildningshelger hur deltagare, ju längre kursen gick, pratade mer om värdet av att kunna se himlen från utbildningsrummet. Om att kunna gå ut på balkongen och bara sitta där. Tyst och andas in luften. Se ut över taken bort mot havet. Trots att vi ägnade oss åt personlig utveckling, det vill säga frågor om livet och hur möta livet, så fanns en sådan tydlig riktning. När vi kommit en bit på väg in i kurs eller utbildningshelg så blev kontakten med naturen allt viktigare.

Jag har också varit haft många kurser på kursgård. Där märks det tydligt hur naturen är en del av kursen – vad än kursen handlar om. Jag tänker att vi människor som själva är en del av naturen spontant känner länken till naturen i oss starkare när vi är på natursköna platser. Genom morgonbad. Promenad i ekskog. Genom att sitta ute och rita eller skriva. Andas in luften i naturreservatet. Känna solen mot ansiktet när den är framme. Jag har märkt att deltagaren som utforskar sig själv – till exempel – hur jag kan göra annorlunda i mötet med min partner (kärlek, arbete, vän) – kommer längre i den inre frågan i en yttre miljö som påminner om att vi också är del av luften, skogen och havet. Mötet med naturen hjälper till att förstå sig själv och det jag i vanliga fall har hemma i min vardag. Jag tror det handlar om sammanlänkningen. Att känna delaktighet med omgivningen hjälper till med de inre frågor jag undrar över eller brottas med.

Så kursgården och naturen runt omkring är en del av kursen. Förstärker upplevelsen för oss som är där. Eftersom jag upplever att kursen blir ännu mer meningsfull när vi ses på en vacker plats och äter god mat tillsammans, så har jag valt några vackra platser att välkomna dig till – när vi tar oss an människans frågor om livet, livskraften och döden. Olika kurser behandlar olika livsfrågor. Alla på vacker plats i naturen.

Rulla till toppen