Samtalsterapi online. Plus och minus?

samtalsterapi online ceciliaangelin

Måste man ses? Samtalsterapi online eller i rummet

En vanlig fråga från den som söker samtalsterapi. Måste man ses? Jag känner mig tryggare hemma. Funkar samtalsterapi online verkligen lika bra? Pandemin har låtit många yrkesgrupper söka andra sätt att arbeta. Även jag som samtalsterapeut och kursledare har utforskat en rad olika möjligheter som jag kanske inte gjort om inte pandemin kommit.

Det jag erfarit är att det fungerar mycket bättre att ha både enskild samtalsterapi, parterapi och kurser med djupgående processer online än jag tidigare föreställt mig. Det finns en hel del positiva aspekter med samtalsterapeutiska möten online. Det fungerar också att mötas i grupp online och känna gemenskap trots att gruppen inte är i samma rum. Viktigt är att urskilja för vem vad passar. Välja det som bäst stödjer dig.

Positivt med samtalsterapi online

Positivt med samtalsterapi online är att inte behöva ta sig någonstans. Att kunna vara hemma i sin egen miljö. Sitta i sin soffa med sin filt och tekopp. För en hel del människor hjälper det till med att öppna till det sårbara. Och att sedan inte behöva ge sig ut efter att ha kommit i kontakt med viktiga saker i samtalsterapin eller på kursen. Få vara kvar hemma.

Möta och ta hand sig själv på de sätt som ger mest och bäst möjlighet att integrera känslor, tankar och insikter från samtalsterapin eller kursen. Gosa med husdjuret. Te. Trädgården eller balkongen. Prata med någon anhörig eller vän. Anteckna. Ostört utrymme för det man kommit i kontakt med utan att behöva gå ut från mottagning eller kursplats. Ut till alla ljud, intryck och människor. Att inte genast behöva interagera med andra utan att istället kunna stanna kvar i sitt eget så länge man behöver för att integrera och landa.

Miljön är viktig för tryggheten

Positivt är också att det blir en mer privat och därmed för en del människor tryggare miljö med att mötas i samtalsterapi online. Det är ingen mottagning där även andra människor rör sig utan i mötet online är det bara du och jag som möts. Du behöver inte interagera med andra i kapprummet, höra att andra människor pratar i intill liggande samtalsrum. Det blir mer av ett eget tryggt samtal som för många hjälper till att gå djupare in i det som behöver bearbetas. Samtal eller kurs online hjälper en del människor bättre till den förändring de önskar.

Flera av de jag möter i samtalsterapi online som tycker det fungerar säger att det är bra med att ha möts live vid ett första tillfälle. Att ha fått sitta tillsammans och ta in de vi är. En första grundläggande kontakt i rummet. Och att det därefter har fungerat bra eller till och med bättre med samtalsterapi online för dem. Andra jag enbart mött online upplever att det fungerar bra för dem. Viktigt återigen att urskilja det som stödjer din samtalsterapi eller kurs i självutveckling bäst.

Mötet i rummet – Samtalsterapi

Det du inte får online är mötet i rummet. Vi är biologiska varelser som går i biologisk kontakt – exempelvis genom våra spegelneuroner i hjärnan – med varandra när vi är på samma plats. Forskning visar att när denna biologiska kontakt fungerar tryggt nog så möjliggör den över tid läkning av otrygga anknytningsmönster och omsorgsbrister. Det goda i trygga nog möten oss människor i mellan är oerhört värdefullt. Återgången efter pandemin till kurser i personlig utveckling visade verkligen hur djup längtan efter att mötas och dela med varandra var. Det var djupt berörande att få vara del av.

Välj den typ av samtalsterapi som passar dig bäst

Det är viktigt att du väljer det som passar dig bäst. Online, att träffas i mottagningen eller en mix. En period av samtalsterapi online kan följas av en kurs när vi träffas på kursgård. Vi kan ses ett par tillfällen i rummet i Göteborg eller Lund och därefter gå över till online-möten. Och vi kan mötas online. Det finns olika fördelar med olika val. Det viktigaste för din självutveckling, för det du önskar i ditt liv, är att du väljer det du tror fungerar bäst för dig. Och vet du inte, prova dig fram. Välkommen! 

 

Kontakta mig för samtal eller handledning

Rulla till toppen